23 Kas 2015

Doğum Günü Pastası :)

Baska koyacak isim bulamadim pastama..Dogumgunu Pastasi :)
Aslinda, her gun pasta yiyen birisi degilim :) Dogumgunu deyince  de aklima pasta ve hediye geliyor :) Bu yuzden esimin dogumgunune pasta yapmamak olmazdi :)


Gerekli malzemeler (16 cm'lik kalip icin):

Pandispanya icin:
  • 125 gr seker
  • 125 gr tereyagi (oda sicakliginda)
  • 2 yumurta
  • 125 gr un
  • 4 gr kabartma tozu
  • 1 damla vanilya esansi
Krema icin:
  • 4 buyuk yumurtanin sarisi
  • 30 gr seker
  • 40 gr pudra sekeri
  • 40 gr un
  • 400 ml sut
Hazırlanışı:

  1. Buyuk bir kapta tereyagini ve sekeri mikserle cirpin. Iyice cirptiktan sonra tek tek yumurtalari ekleyin. Her yumurtayi ekledikten sonra hamuru cirpin.
  2. Ayri bir kapta unu kabartma tozuyla karistirin. Yavas bir sekilde hamura ekleyin (hamuru cirpmaya devam edin).
  3. Bundan sonra vanilya esansini ekleyip bir daha karistirin ve...  hamurumuz hazir :)
  4. Kalibinizi yaglayin ve uzerine un serpin. Boylece kekimiz yapismayacak. Hamuru dokun (hamur sert bir kivamda olacak korkmayin) ve daha once 190 dereceye isitilmis firinda pisirin. Yaklasik 20-25 dk. Benim firinim gazli oldugu icin bende yaklasik 35 dakikada pisti. Hazirligini kurdanla kontrol edebilirsiniz.
  5. Pandispanya pistikten sonra, 5 dk kalipta sogusun, sonra kaliptan cikartip firin tepsisinin ustunde (delikli olan) sogutun. 
  6. Iyice soguduktan sonra kesebilirsiniz. 2 ya da 3 parcaya kesebilirsiniz. Ben 3 parcaya kestim.
Pandispanyamiz firindayken kremayi hazirlayalim...
  1. Yumurtalarin sarisini, un ve pudra sekeri ile iyice karistirin ama cirpmayin.
  2. Tencerede sut ve sekeri kaynatin. 
  3. Kaynadiktan sonra coooook yavas bir sekilde yumurta karisimina dokun. Dokerken cok hizli karistirin yumurtalar topaklanmasin diye. Sonra tum karisimi tekrar tencereye dokup ocakta kisik ateste karistirmaya devam ederek krema yogun olana kadar pisirin.
  4. Pistikten sonra uzerini strec filmle kapatin ve sogumaya birakin.
Kremamiz soguduktan sonra pastayi susleyebiliriz. Kat kat pandispanyanin ustune kremayi surun. Isterseniz kremanin ustune ceviz, findik, fistik ya da meyve koyabilirsiniz. Ben alt kata kuru kayisi ve ceviz ve ortaya yaban mersini ekledim. Artik bu size ait - marketinizde ya da evinizde ne varsa o malzemeleri kullanabilirsiniz.
Ust tarafa ve kenarlara krema surdum. Uzerini de meyvelerle susledim :)


Bu gri gunde esime rengarenk bir pasta hazirlamak istedim. Ve bence basardim :)

Cooooook hafif bir pandispanya, sutlu krema ve meyve - bunlari kim sevmez ki :)
Dedigim gibi ben 16 cm pasta kalibi kullandim, daha buyuk bir kalip kullanacaksaniz o zaman malzemeleri cogaltip hamuru oyle hazirlayin. Ben son gunlerde farkettiyseniz cok tatli paylasmiyorum, cunku... eskisi gibi cok tatli yapmiyorum :) Bu yuzden 16 cm'lik kalip bizim icin tam oldu :) 


Esimin dogumgunu dun cok guzel gecti, Insallah daha coooook huzurlu, mutlu, saglikli dogumgunlerini beraber kutlariz ve ben de ona daha nice guzel pastalar yaparim :) 

Simdi de kahvem sogumasin, son bir pasta dilimi alip keyif yapmaya kaciyorum...

3 yorum:

  1. Bol meyveli, hafif, minicik, sevimli bir pasta olmuş.
    Ellerine sağlık :) Eşinle birlikte çoook mutlu seneler dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Yemek Kulübüm'ü kurduk! Siz olmadan olmaz :)

    Julia hanım merhaba,

    Kısa bir süre önce Yemek Blogunuzu ziyaret etme fırsatı bulduk ve blogunuzda yer alan yemek tariflerinizi, tariflerinizde kullanmış olduğunuz görselleri çok beğendik. Blogunuz için oldukça emek ve zaman sarfettiğinizi blogunuzun her sayfasında hissettik. Bu harika blog için sizi kutlarız. Ellerinize, emeğinize sağlık!

    Yemek blogger’lığı oldukça emek ve zaman gerektiren bir uğraş. Onca zaman ve emek harcadıktan sonra yapılan yemeklerin beğenilmesi, takdir edilmesi ve blogun takip edilmesi tüm blogger’ların en büyük arzusu. Bu durumdan yola çıkarak yemek blogger’larına blogunda yayınladıkları yazı ve tarifleri daha çok kişiye ulaştırabilmesi, bloglarına ve sosyal ağlarındaki hesaplarına ziyaretçi ve takipçi kazandırabilmesi için özel bir internet sitesi oluşturma fikrinde yoğunlaştık ve Yemek Kulübüm’ü tasarladık.

    Yemek Kulübüm’de ücretsiz olarak üye hesabı oluşturan kullanıcılarımız, yemek tariflerini ve görsellerini kolayca paylaşabilmekte, profillerinde kendilerine ait blog ve sosyal ağ hesaplarının linklerini paylaşabilmekte ve böylece yemek tariflerini beğenen site kullanıcılarını kendi bloglarına ve sosyal ağ hesaplarına çekebilmektedir.

    Yemek Kulübüm’ün en çok seveceğiniz özelliklerinden birisi de blogunuzda olduğu gibi üye hesabınızdan günlük yazabiliyor olmanız ve günlüğünüzü sosyal ağlarda kolayca paylaşabilmeniz. Kendi blogunuzda yazmış olduğunuz yazıların bir kısmını bu bölümde paylaşıp blogunuza takipçi ve ziyaretçi çekmek sizin için çok daha kolay olacak.

    Tüm bu kolay ve faydalı kullanım özelliklerinin yanı sıra Yemek Kulübüm üye hesabınızdan paylaşmış olduğunuz kendinize ait yemek tarifi ve püf noktalarından puanlar toplayarak her ay çeşitli hediyeler kazanma şansı da elde edebilirsiniz.

    Ayrıca; Gıda Danışmanım’a soru sor, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği, mutfakta püf noktaları, mutfak ve gıda sözlüğü, gıdaların ve yemeklerin kalori değerleri, gıdaların saklama sıcaklıkları ve koşulları, gıdaların sağlığımıza faydaları ve zararları gibi pek çok konu gıda mühendisi ve beslenme uzmanlarımızın kaleminden Yemek Kulübüm’de.

    Blogunuza ve sosyal ağlardaki hesaplarınıza daha fazla ziyaretçi ve takipçi çekmek için sizi de blogger dostu Yemek Kulübüm’e bekleriz.

    Yemek Kulübüm üye hesapları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için http://yemekkulubum.com/yemekkulubum linkiden hesabımızı inceleyebilirsiniz.

    Yemek Kulübüm’de düzenlenen Ödüllü Yemek Puan Oyunu hakkında detaylı bilgi almak için http://yemekkulubum.com/icerik_sayfa/ekle-yemek-tarifi-kazan-yemek-takimi linkimizi ziyaret edebilirsiniz.

    Saygılarımızla,

    Yemek Kulübüm
    www.yemekkulubum.com

    YanıtlaSil
  3. sunumunuz harika olmus ;)
    ellerinize saglik !

    YanıtlaSil