27 Eki 2014

Oreşki (ceviz kurabiyesi)

Bugun sizinle harika bir tarif paylasacagim. Ama ufak bir sikinti var - bu kurabiye icin ozel kalip gerekiyor. Ve Turkiye'de boyle bir kalip yok bildigim kadariyla. Anneme bu kalip annannemden kaldi yanlis hatirlamiyorsam. Annem de bana getirdi onu. Cunku gazli ocakla kullanabilirsiniz sadece onu, annemin elektrikli ocagi oldugu icin yillardir kenarda bos bos duruyordu.
Bir yerde (belki internette) bu kalibi bulursaniz, ya da ona benzeyen baska bir kalip bulursaniz - mutlaka yapin derim... Icinde o nefis yumusacik krema - koyulastirilmis sekerli sut (bizim yaptigimiz dulce de leche kremasi). Bence fazla soz soylemeye gerek yok... fotograflara bakin... :)


Gerekli malzemeler:
  • 400 gr un
  • 200 gr tereyag
  • 100 gr seker
  • 1 yumurta
  • 2 corba kasigi sut
  • 2 corba yogurt (sourcream)
  • 0,5 tatli kasigi karbonat (uzerine sirke ya da limon suyu dokun)
Krema icin:
  • 400 gr koyulastirilmis sekerli sut (haslanmis olani, bu bizim bildigimiz dulce de leche kremasina benziyor)
  • 200 gr kucuk kucuk dogranmis ceviz
  • 100 gr tereyag
Hazırlanışı:

1. Tum malzemeleri buyuk bir kapta karistirin ve hamur yapin. Strec filme sarip (ya da posete) buzdolabinda biraz (20-30 dk) sogutun.
2. Sonra kucuk kucuk toplar kopartip kalibin icine yerlestirin. Onceden ocakta isitilmis kaliba hamuru yerlestirin ve altin rengi olana kadar kizartin.



Kremasi icin koyulastirilmis sutu oda sicaklindaki tereyagi ve cevizle karistirin. Hazir kurabiyelere kremayi doldurup obur kurabiye parcasi ile kapatin. Boylece ceviz (ruscada oreşki) sekli kurabiye oluyor :)


Biraz zararli bir ceviz kurabiyesi oluyor :) 
Ama tadi o kadar guzel ki... nasil olsa her gun yemiyoruz :) Ben kahvemi icmeye kaciyorum :)



Herkese musmutlu bir hafta diliyorum...

10 yorum:

  1. off, çok güzel görünüyor yaa, ellerine sağlık. Ama kalıpsız nasıl yapılır ki, acaba metal kek kalıplarıyla olur mu? Bir yol bulmalı ama ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim. Kalibi Turkiye'den de alabilirsiniz :)
      http://magaza.hammaddeler.com/Ceviz-Kurabiye-Kalibi,PR-17298.html

      Sil
  2. ben azerıyım turkıyede gelınım bızım azerbaycana aıt tatlı bu. ıcerısıne de sut reçelı koyulur. sut recelını benmarı usulu kutusunda kaynatıb cevız kurabıyesının ıcerısıne koyuyorsunuz. kalıbını cok ısteyen olursa getırte bılırım aralık gıbı Azerbaycandan. ama kalıbı pahalı bıraz orda. bırde yıllarca kullan kullan hıc bozulmaz kalıbı. kalıbı 50 tl ye getırte bılırım turkıyeye ısteyen olursa ırtıbata geçersınız. bayraktarhayal@gmail.com. sevgıler

    YanıtlaSil
  3. Juliacımm naptın gece gece..rüyalarıma girecekk.Ama bende istiyorumm bu kalıptan yaaa:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim cok tesekkur ederim :) Gel ben sana yaparim :) Cok soran oldu bende internete arastirdim ve Turkiyede satan bir sayfa buldum :)
      http://magaza.hammaddeler.com/Ceviz-Kurabiye-Kalibi,PR-17298.html

      Sil
  4. Ellerine saglik, muhtesem olmus, bende cok yaparim. bendeki kalip biraz daha farkli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim :) Sizin kalibiniz nasil?:)

      Sil
  5. Tarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?



    İletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cupcakekokulumutfak@gmail.com
      Bu adrese mail atabilirsiniz

      Sil