14 Ara 2012

Zeytinli açma

Oncelikle cok ozur diliyorum. Hasta oldugum icin bir turlu yazamadim bloguma. Hava o kadar kotu degilken, kar yokken ben hasta oldum. Hala oksuruyorum ama yatagimdan cikip guzel guzel yemekler tekrar yapip sizinle tarifler paylasmaya devam edecegim.

Bugun Ankara'da sabah uyaninca arabalarin ustunde kar gordum. Yavas yavas kis gelmeye basladi ve aksam cayimizin yaninda sicacik bir zeytinli acma yapmak istedim.



Gerekli malzeme:

  • 125 ml sivi yagi
  • 2 tatli kasigi seker
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 corba kasigi kuru maya
  • 300 ml ilik su
  • istediginiz kadar kucuk kucuk dogranmis siyah zeytin
  • aldigi kadar un (ben 500-600 gr kullandim)
  • uzeri icin yumurta ve corek otu
Hazırlanışı:
  1. Buyuk bir kaba un koyun. Icine tuz, seker ve mayayi ekleyip karistirin. 
  2. Ortasinda havuz yapip siviyagiyi dokun. Sonra ilik suyu yavas yavas ekleyip yogurun. 
  3. Hamurunuz yumusak ve duzgun olana kadar yogurun. Elinize yapisiyorsa biraz un ekleyebilirsiniz.
  4. Hamurun uzerine strec filmle kapatin ve 30 dk bekleyin.
  5. Hamurun icine dogranmis zeytin ekleyin. Sonra dikkatli yogurun.
  6. Elinizi siviyag ile yaglayarak hamurdan kucuk kucuk parcalari kopartin. (bende 11 top oldu).
  7. Kucuk hamur toplari elimizle bastirarak yaklasik 15 cm capinda acin. Sonra bunlari rulo yapip iki ucunu birlestirerek simit sekli verin.
  8. Firininizi 200 C'ye isitin. Firin isisina kadar hamurlarin uzerine nemli bir bezle kapatarak bekletin.
  9. Firina koymadan once acmaniz uzerine yumurta sarisi surun ve isterseniz corek otu dokun.
  10. Uzeri kizarana kadar pisirin.
  11. Firindan cikartiktan sonra acmaniz biraz sert olabilir. Bu yuzden uzerine kuru bir bez koyup yaklasik 10 dk bekletin. Ve acmaniz yumusacik olacak.

Afiyet olsun...

27 yorum:

  1. Juliacım geçmiş olsun canım..Ellerine sağlık,hasta halinle bile süper lezzetler yapıyorsun...Resimlere bayıldım,ben ne zaman güzel resimler çekebileceğim acaba..süperler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim cok tesekkur ederim. Hastayken yemekle ugrasmak bana iyi geliyor sanki :)
      Ben fotograflarla bazen cooook ugrasiyorum :) Mesela dun fotograf cekene kadar cayimiz sogudu :)

      Sil
  2. Öncelikle cok cok gecmis olsun,mevsim degisikligi ile beraber hastlaliklarda basladi.
    Görüntü nefis,ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun.
    Ben de beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim Yildizcim... Hemen geliyorum bloguna :)

      Sil
  3. GEÇMİŞ OLSUN CANIM,BU HAVALAR HERKESİ HASTA ETTİ.AÇMALAR ÇOK GÜZEL OLMUŞ ELLERINE SAGLIK,ÇAYIDA HAZIR EDIP YANINA KOYMUŞSUN EMEĞİNE SAGLIK CANIM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim canim. Evet simdi hava cok cabuk degisiyor - oglen sicak, aksam da buz gibi oluyor. Cok dikkatli olmamiz lazim...

      Sil
  4. zeytni çok severim...
    sabah kahvaltımda zeytin yoksa sofraya oturmam :((
    o derece seviyorum yani :))
    açmalarından seve seve yerim canım...
    ellerine sağlık...

    güzel haftasonları diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirinecim bende zeytini cok severim. Hatta yaklasik 3 senedir en favorim diyet (ya da light diye geciyor bazen) zeytin :)

      Sil
  5. Cok gecmis olsun. Ellerine saglik . Harika Olmuslar.

    YanıtlaSil
  6. O kadar nefis görünüyor ki en yakın vakitte deniycem sanırım :) Ellerinize sağlık , şifa diliyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim... Deneyin, Insallah begenisiniz :)

      Sil
  7. Günaydın ve geçmiş olsun sevgili Julia harikulade fotoğraflar, insanı yanına çağırıyor resmen eline sağlık.
    Bol güneşli günler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim canim... Buyrun gelin :) Acmayi cay ile birlikte ikram edeyim :)

      Sil
  8. Canım,
    öncelikle geçmişler olsun.Dilerim daha da iyisindir.
    Ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Sıcacık çayla nasıl da lezzetli olur.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim canim. Artik daha iyi olmaya basladim...
      Cay ile birlikte sicacik acmalar gercekten cok iyi oldu :)

      Sil
  9. çok lezzetli görünüyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. geçmiş olsun Julıa.Benim zeytinle hiç aram olmasa da açmaya bayılırım,çok güzel görünüyor,eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim canim. Zeytini sevmiyorsan eger zeytinsiz yapabilirsin. Ben bugun kahvaltida icine labne peynir ve domates koydum - harika oldu :)

      Sil
  11. Zeytinli açmaya bayılırım ellerinize sağlık;)

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Juliacım senin yorumlarının eksikliğini hissediyordum zaten,sana çok geçmiş olsun.
    Hastalığın iyice geçinceye kadar kendine çok dikkat et canım:))
    Bu arada zeytinli açmalar harika görüüyor. Ellerine sağlık...
    Pazar kahvaltısına yapsam iyi gider değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim cok cok tesekkur ederim... Daha iyi olmaya basladim. Artik Insallah tekrar guzel tarifleri paylasacagim, butun guzel arkadaslarimin bloglarina bakip yorumlarimi birakacagim :)
      Pazar kahvaltisina cok iyi gider canim. Umarim begenirsin...

      Sil
  13. Kesinlikle muthis gozukuyor! Yeni yemek yememe ragmen icim bir fena oldu valla :) Ellerınıze saglık

    YanıtlaSil
  14. Şu an denediğim bir tarif harika görüntüsü beni kendine çekmeyi başardı, bakalım ben bu kadar güzel bir görüntü elde edebilecek miyim? Teşekkürler Julia :)

    YanıtlaSil
  15. http://pinarintarifdefteri.blogspot.com.tr/ canım ellerine sağlık.....bugun sayfanı zıyaret ettım...takıbe aldım senı...bende beklerım sayfama..sevgılerımı bırakıyorum...

    YanıtlaSil