23 Kas 2015

Doğum Günü Pastası :)

Baska koyacak isim bulamadim pastama..Dogumgunu Pastasi :)
Aslinda, her gun pasta yiyen birisi degilim :) Dogumgunu deyince  de aklima pasta ve hediye geliyor :) Bu yuzden esimin dogumgunune pasta yapmamak olmazdi :)


Gerekli malzemeler (16 cm'lik kalip icin):

Pandispanya icin:
  • 125 gr seker
  • 125 gr tereyagi (oda sicakliginda)
  • 2 yumurta
  • 125 gr un
  • 4 gr kabartma tozu
  • 1 damla vanilya esansi
Krema icin:
  • 4 buyuk yumurtanin sarisi
  • 30 gr seker
  • 40 gr pudra sekeri
  • 40 gr un
  • 400 ml sut
Hazırlanışı:

  1. Buyuk bir kapta tereyagini ve sekeri mikserle cirpin. Iyice cirptiktan sonra tek tek yumurtalari ekleyin. Her yumurtayi ekledikten sonra hamuru cirpin.
  2. Ayri bir kapta unu kabartma tozuyla karistirin. Yavas bir sekilde hamura ekleyin (hamuru cirpmaya devam edin).
  3. Bundan sonra vanilya esansini ekleyip bir daha karistirin ve...  hamurumuz hazir :)
  4. Kalibinizi yaglayin ve uzerine un serpin. Boylece kekimiz yapismayacak. Hamuru dokun (hamur sert bir kivamda olacak korkmayin) ve daha once 190 dereceye isitilmis firinda pisirin. Yaklasik 20-25 dk. Benim firinim gazli oldugu icin bende yaklasik 35 dakikada pisti. Hazirligini kurdanla kontrol edebilirsiniz.
  5. Pandispanya pistikten sonra, 5 dk kalipta sogusun, sonra kaliptan cikartip firin tepsisinin ustunde (delikli olan) sogutun. 
  6. Iyice soguduktan sonra kesebilirsiniz. 2 ya da 3 parcaya kesebilirsiniz. Ben 3 parcaya kestim.
Pandispanyamiz firindayken kremayi hazirlayalim...
  1. Yumurtalarin sarisini, un ve pudra sekeri ile iyice karistirin ama cirpmayin.
  2. Tencerede sut ve sekeri kaynatin. 
  3. Kaynadiktan sonra coooook yavas bir sekilde yumurta karisimina dokun. Dokerken cok hizli karistirin yumurtalar topaklanmasin diye. Sonra tum karisimi tekrar tencereye dokup ocakta kisik ateste karistirmaya devam ederek krema yogun olana kadar pisirin.
  4. Pistikten sonra uzerini strec filmle kapatin ve sogumaya birakin.
Kremamiz soguduktan sonra pastayi susleyebiliriz. Kat kat pandispanyanin ustune kremayi surun. Isterseniz kremanin ustune ceviz, findik, fistik ya da meyve koyabilirsiniz. Ben alt kata kuru kayisi ve ceviz ve ortaya yaban mersini ekledim. Artik bu size ait - marketinizde ya da evinizde ne varsa o malzemeleri kullanabilirsiniz.
Ust tarafa ve kenarlara krema surdum. Uzerini de meyvelerle susledim :)


Bu gri gunde esime rengarenk bir pasta hazirlamak istedim. Ve bence basardim :)

Cooooook hafif bir pandispanya, sutlu krema ve meyve - bunlari kim sevmez ki :)
Dedigim gibi ben 16 cm pasta kalibi kullandim, daha buyuk bir kalip kullanacaksaniz o zaman malzemeleri cogaltip hamuru oyle hazirlayin. Ben son gunlerde farkettiyseniz cok tatli paylasmiyorum, cunku... eskisi gibi cok tatli yapmiyorum :) Bu yuzden 16 cm'lik kalip bizim icin tam oldu :) 


Esimin dogumgunu dun cok guzel gecti, Insallah daha coooook huzurlu, mutlu, saglikli dogumgunlerini beraber kutlariz ve ben de ona daha nice guzel pastalar yaparim :) 

Simdi de kahvem sogumasin, son bir pasta dilimi alip keyif yapmaya kaciyorum...

2 yorum:

  1. Bol meyveli, hafif, minicik, sevimli bir pasta olmuş.
    Ellerine sağlık :) Eşinle birlikte çoook mutlu seneler dilerim.

    YanıtlaSil
  2. sunumunuz harika olmus ;)
    ellerinize saglik !

    YanıtlaSil